+31 20 - 66 33 963

+31 20 - 66 33 963

+31 20 - 66 33 963

Taal / language

Keizerin Taytu

Er was echt een Ethiopische keizerin Taytu!

Haar volledige naam was Idee Taytu Betoul. Ze werd geboren rond 1840 en overleed in 1918. Zij was getrouwd met Keizer Menelik II en was de meest invloedrijke vrouw in de moderne Ethiopische geschiedenis.

Keizerin Taytu Betoul speelde een belangrijke rol in de gouden eeuw van Ethiopië. Zij was een groot leider en de voornaamste architect van de buitenlandse politiek van Ethiopië om het welzijn van het land te verbeteren.

Vaak is Taytu geroemd om haar talent als onderhandelaar, raadgever en kritisch waarnemer bij het oplossen van politieke problemen.

Taytu koos de plek uit voor de nieuwe hoofdstad en noemde die Addis Abeba ("nieuwe bloem"). Zij was een pionier die bijvoorbeeld het eerste hotel in Ethiopië oprichtte ('Itege Taytu', betekent 'Keizerin Taytu'; het bestaat nog steeds), en zij was ook de leidende kracht bij het vestigen van de eerste bank in het land.

Waarschijnlijk zou er geen verhaal van Adwa (de Ethiopische overwinning op 1 maart 1896 tegen het kolonialisme) zijn als keizerin Taytu er niet was geweest, want zij inspireerde tot die overwinning. Als militair strateeg droeg zij bij aan de nederlaag van Italië in de Slag om Adwa. Zij had haar eigen brigade, waarover ze dapper bevel voerde op het slagveld. Zij vocht in de frontlinie en motiveerde elke man als die zich wilde terugtrekken, om toch door te vechten. Ze mobiliseerde ook vrouwen, als strijders en als verpleegsters voor de gewonde soldaten. Dankzij haar militair inzicht is Ethiopië het enige land in Afrika dat nooit is gekoloniseerd.

Restaurant Taytu is blij om meer bekendheid te geven aan deze formidabele keizerin van Ethiopië.

Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Openingstijden

Taytu Restarant is van dinsdag t/m zondag geopend vanaf 17 uur.

Op maandag zijn we gesloten.

 

Adres en reserveren

Taytu Restaurant

Blasiusstraat 62, 1091 CV Amsterdam

tayturestaurant@gmail.com

Reserveren:
+31 20 - 66 33 963

Bereikbaarheid en parkeren

Openbaar vervoer: Tram 3 halte Wibautstraat; Metro lijn 51, 53, 54 halte Wibautstraat (3 minuten lopen)

Door de week is het betaald parkeren, zondag vrij parkeren.